Mi történik egy ovis jóga órán?

A gyermekjóga foglalkozások középpontjában a mozgás áll, melynek során egy mesekeretre felfűzve jógázzuk el az adott szituációkat a drámajáték módszerével. Az ászanáknak többynire állat- és növényneveket aduk, melyeket a gyermek az utánzáson keresztül maximális átéléssel végez.

A gyermekek értékrendjét ebben az életkorban nagymértékben a mese alakítja, ami remek lehetőséget nyújt az érzelmi intelligencia fejlesztésére. A gyermek személyiségén belül az érzelmek foglalják el a központi helyet, ezért rendkívül fontos egy biztonságos és szeretetteljes légkör megteremtése. A gyermekjóga foglalkozásokon minden lehetőséget megragadunk az önbizalom, a kíváncsiság, a céltudatosság, az önkontroll, az empátia,  a tolerancia és az együttműködés fejlesztésére.

Az óra tudatos mozgásfejlesztés szemléletében zajlik, amire a mai gyerekeknek – a modern világ által kínált élethelyzet miatt – rendkívül nagy szüksége van. A mozgásszegény életmód és az egyre gyakrabban tapasztalt idegrendszeri éretlenség komoly problémák forrása lehet az iskolába lépés során tapasztalt kihívásoknál, ezért érdemes a gyermek életkorának megfelelően minden olyan területet fejleszteni, ahol ezek a hiányosságok később megmutatkozhatnak.

A jóga foglalkozások felépítése egy megszokott rendben zajlik: elhelyezkedés, köszönés, bemelegítés, nyújtó, hajlító gyakorlatok, sorozatok, helyes testtartást elősegítő gyakorlatok, állatutánzó nagymozgások, végtagszétválasztó, keresztező gyakorlatok, idegrendszer érését elősegítő gyakorlatok, gurulások, forgások, ugrások, relaxáció, légzőgyakorlatok, koncentráció,-figyelem összpontosító gyakorlatok, nagymozgásos játékok, érzelmi intelligenciát fejlesztő játékok, befejezés.

Nagy szeretettel várom a gyerekeket! 🙏

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük