Skip to content

A jóról és a rosszról III.

A fájdalomra adott válasz – szabadon

Sokszor hallhattad már, hogy a jógázás gyógyító erővel bír. A rendszeres gyakorlás ezt valóban igazolja. De vajon miben különbözik az ászanák gyakorlása más mozgásformáktól? Mi az, ami igazából gyógyulást hoz?

Ma már senki sem vitatja, hogy a test és az elme szoros kölcsönhatásban van egymással és a kettő egymás nélkül nem is igazán értelmezhető. Bármi is történjék velünk, a testünk reagálni fog. Bízhatunk benne, hogy folyamatos tükröt tart nekünk és figyelmet kér tőlünk.

A betegségek és a fájdalmak mind arra tanítanak, hogy valami kibillent, hogy valamit másképp kell csinálnunk, mint eddig. Jeleznek, mert gyógyulni akarnak. És ha figyelmen kívül hagyjuk őket, akkor egyre komolyabb tünetekkel számolhatunk.

De akkor mit kezdjünk a fájdalommal? A jóga arra tanít, hogy figyeld meg, tudatosítsd, ismerd meg. Engedd meg neki, hogy legyen, hallgasd meg az üzenetét, majd ha megértetted, engedd el.

Ma már klinikai körülmények között bizonyított tény, hogy ha egy fájdalmat szemlélődő tudatossággal, minősítés nélkül figyelünk meg, akkor az enyhülni fog. A zsigeri, elutasító reakciónk helyett megkaptuk azt a szabadságot, hogy másképpen viszonyuljunk.

A szabadság felelősséggel jár. Tekints úgy a testedre, mint a kis kertedre, melyben a lelked lakozik. Ápold és gondozd nagy figyelemmel és szeretettel.

Namasté