Skip to content

Covid tünetek gyógyítása jógával? Igen!

Tudjuk, hogy a rendszeres jóga gyakorlás kiváló immunerősítő hatással bír. Egyszerre erősíti, nyújtja és lazítja a test izmait, gondoskodik az ízületek megfelelő, olajozott működéséről és tölti az idegrendszert, oldja a stresszt. A mentális hatásokat tekintve növeli az önbizalmat, iránymutatást ad az élet különböző területein és segít szembenézni a nehézségekkel, boldogulni az Életben. Így folytathatnánk a sort hosszú oldalakon keresztül, de ez a bejegyzés most más okból született.

A koronavírus járvány kellős közepén már nem igazán lepődünk meg azon, ha a közvetlen környezetünkben is fel-fel bukkannak a pozitív esetek. Egy kedves barátom, aki egyben jóga gyakorló, pont ezzel a kellemetlen hírrel lepett meg tegnap, az online óra előtt néhány órával. Fontos megjegyezni, hogy betegség, gyengeség, láz esetén a szervezetnek legfőképp pihenésre van szüksége és ezeken a napokon érdemes szüneteltetni a gyakorlást.

Jelen esetben azonban már nem igazán álltak fenn a fent említett állapotok, egy tünetet kivéve: a szaglás teljes hiányát.

Betegségek, balesetek vagy a kibillent állapotaink közepette az Élet rákényszerít minket, hogy újraértékeljük azt, amink van.

„Az egészséges embernek ezer kívánsága van, a betegnek, csak egy.”

Szól bölcsen a mondás, és mennyire igaz!

Visszatérve a történethez. A körülöttünk lévő világot az érzékszerveinken keresztül tapasztaljuk, melyek létfontosságú információkkal látnak el minket minden pillanatban az életben maradás érdekében. Sokszor csak akkor tudatosítjuk ezek fontosságát, ha meggyengülnek, vagy elveszítjük őket. A jóga gazdag eszköztárral rendelkezik és rendszeresen meg tud lepni a hatásait, mélységeit illetően. Arra bíztattam hát az illetőt, hogy vegyen részt az órán, viszont tudatosan kerülje a megterhelőbb gyakorlatokat és minden alkalommal pihenjen, ha azt kívánja a szervezete.

Az órát a szokásos elcsendesedéssel kezdtük, amikoris a teljes lényünkkel megérkezünk a gyakorlásba, tudatosítjuk a testünet, lazítunk és a figyelmünket szelíden a légzésünkre irányítjuk. A jógaórák egyik célja a légzés, a mozgás és a figyelem teljes mértékű összehangolása, amiből adódik a légzés folyamatának folytonos érzékelése, a szemlélődés. Kutatásokkal igazolt tény, hogy ha egy adott testrészt tudatosan megfigyelünk, akkor javulni fog annak vérellátása, vagyis az egészséges működése. Egy adott területet érintő szemlélődő tudatosság szinte életre kelti azt, ami egy rendkívül értékes eszköz a kezünkben, ráadásul nem kell hozzá más, csak a figyelmünk tudatos irányításának képessége.

Az óra másik eleme a szankalpa használata volt. Ez egy jelen idejű, első szám, első személyben megfogalmazott pozitív értelmű mondat, ami valamely célunkra vonatkozik. Úgy fogalmazzuk meg, mintha már megtörtént volna. Ha a jóga gyakorlás során létrejött módosult tudatállapotban erősítjük magunkban a szankalpát, akkor az arra fogja sarkallni az elmét, hogy megtalálja az utat a kijelentés megvalósításhoz. Így programozzuk újra az elménket, a gondolatainkat a kívánt cél elérése érdekében.

A jóga óra után kis idővel jött a hír, hogy visszatért a szaglás a nulláról kb. 5%-ra. „Apró javulás, de rengeteget számít ez most nekem.” Mondta a gyakorló, és hatalmas hálát éreztünk mind a ketten.

Namasté

1 thought on “Covid tünetek gyógyítása jógával? Igen!”

  1. Szinte csodával határos tapasztalat, hogy egy óra tudatos jógázás mennyire képes felébreszteni a szunnyadó testet és beindítani az öngyógyító folyamatokat!

Comments are closed.