Skip to content

Gyökerek és szárnyak

Erős gyökerek nélkül nehéz szárnyakat növeszteni.

A pszichológia ma már egyetért abban, hogy a mintáink generációkon át öröklődnek, így a születésünk pillanatában is már rengeteg információt hordozunk magunkban arról, hogy hogyan működik a világ, benne az emberi kapcsolatok, hogy az élet szép, vagy inkább szenvedéssel teli. Ezek a hitek és hiedelmek automatikusan formálják az életünket, anélkül, hogy tudomást vennénk róluk.

De csak addig a pontig, amíg el nem kezdünk keresni. A keresésre pedig a legtöbbször a szenvedés készteti az embert. Egy nagyon nehéz időszak, egy mélyrepülés, vagy egy betegség. És itt kezdődik az önismeret, a felfedezése annak, hogy mi mindent kaptam a puttonyomba az élethez. Hogy milyen feladatokon keresztül tudok fejlődni és boldogulni az életemben. Hogy hogyan tudom átírni azokat a mintákat, amelyek újból és újból akadályként gördülnek elém a legmélyebb vágyaim megvalósításakor, vagy akár csak a hétköznapi megéléseimben..

A szabadság felé vezető út első lépése a tapasztalatom szerint a megismerés.

Ezért kezdtem el két évvel ezelőtt családfát készíteni és a még élő felmenőimet kérdezgetni az életükről, a történeteikről, az örömeikről és fájdalmaikról. A legidősebbek helyett most már a büszkén őrizgetett fotók mesélnek tovább..❤

A megismerés másik, végtelen útja az, ami befelé vezet. Ehhez el kell csendesedni. Az elme hétköznapi zaját, a másodpercenkénti több ezer gondolatot le kell halkítani ahhoz, hogy meghalld a belsőd hangját. Fapózban egylábon állva, hullapózban relaxálva vagy békésen meditálva ez meg tud történni. A csendben megnyilvánul minden, amit addig eltakart az elméd zaja. És anélkül, hogy elhessegetnéd, elkezded megfigyelni, megismerni, megérteni magad; feldolgozni és megemészteni mindazt, ami felszínre jön benned; és innen indul a változás.

Az együttérzés önmagaddal, a türelem, a kitartás és a bizalom elengedhetetlen ezen az úton. Viszont nagyon megéri. Minden csendességben eltöltött perc előbb vagy utóbb meghozza a gyümölcsét. Kívánom, hogy Te is megízleld az önismeret édes nektárját.

Ebben a hónapban a gyökérközpont gyakorlatain keresztül kapcsolódunk önmagunkhoz, mert minden innen indul és ide tér vissza, csak talán már egy másik mélységben vagy minőségben.

Szeretettel.