Skip to content

Lazítani, próbálj meg lazítani…

„… nem győzlek tanítani, Hogyan csináld. Kell egy kis áramszünet, Időnként mindenkinek, És aztán megint mehet, Minden tovább”

Ugye ismerős a dalszöveg? És mennyire bölcs! Az az élmény jutott róla az eszembe, amikor gyerekkoromban néhány alkalommal kiesett az áram szolgáltatás és egy pillanat alatt sötétült el minden. Kikapcsolt a TV, megálltak a gépek és minden csendes nyugalomba burkolózott… Izgatottan kerestük a sötétben a villanylámpát, hogy aztán megtaláljuk a meleg fényt adó gyertyákat. Ezután egybegyűltünk és a gyertyafény mellett beszélgettünk, élveztük a mindent körbeölelő csendet és egymás társaságát.

Mindannyiunk alaptermészete a csendes, nyugodt, békés tudatállapot. Ehhez képest olyan mennyiségű információval és ingerrel vagyunk körülvéve nap mint nap, amit finoman szólva nem egyszerű feldolgozni és jól kezelni. Valamelyest megnyugtató, hogy megkaptuk azt a szabadságot, azt a mozgásteret, hogy saját igényeink és szükségleteink szerint engedjük be ezeket a hatásokat az életünkbe. Így sincs azonban könnyű dolgunk!

A jó hír viszont az, hogy a régi bölcsek olyan technikákat hagyományoztak ránk, amelyek rengeteget tudnak segíteni abban, hogy megszabaduljunk a szükségtelen, bennünk rekedt feszültségektől. Ne hagyjuk hát ezeket a módszereket parlagon heverni!

A jógikus hagyományban óriási jelentősége van a lazító gyakorlatoknak. Minden jógaóra kötelező eleme kell, hogy legyen a lazítás.

De mit is értünk ez alatt? Kezdjük az elején!

Gondolj csak bele, hogy születésed, sőt fogantatásod óta mennyi féle stresszhatás ért már és ér folyamatosan… Világi emberként ez kisebb vagy nagyobb mértékben, de elkerülhetetlen. Egy ilyen hatás bekövetkeztekor a test automatikusan összehúzódik, befeszül, görcsbe rándul. A nyaki fájdalmak, a gerinc betegségei és egyéb mozgásszervi rendellenességek döntő többsége -az ülő életmód okozta helytelen testtartás mellett- pontosan ennek a hatásnak köszönhető. Az érzelmi-mentális stressz okozta fizikai feszültségek ugyanis nem szűnnek meg az adott stresszhelyzet elmúlásával. A test elraktározza őket, majd különböző fájdalmak és kellemetlen érzések formájában élnek bennünk tovább. Nem is beszélve arról a tényről, hogy – a test és az elme közötti folytonos kölcsönhatás következtében – ezek az elraktározódott testi feszültségek folyamatosan visszahatnak a mentális állapotunkra, így képesek újból és újból visszarántani abba az állapotba, ami egyébként már rég a múlté…

Mit tehetünk hát? Hogyan érdemes lazítani?

A fent ismertetett működésmódunknak megfelelően a tudatosan végzett fizikai ellazulás gyakorlata ugyanúgy hatni fog a mentális állapotunkra, és lassan ellazul az elme is. Ellazul a légzés. Elcsendesednek a gondolatok. Elengedjük mindazt, ami hátráltat minket, amire már nincs szükségünk. Néhány perc áramszünet mindenkinek jár. Ilyenkor nem tervezünk, nem vágyódunk, nem emlékezünk, nem értelmezünk, nem akarunk semmit, nem teszünk semmit…

…csak átadjuk magunkat egy kis időre a csendességnek, a pihenésnek, a töltődésnek.

Minden jógaóra lazítással ér véget. Ekkor épülnek be a gyakorlatok jótékony hatásai a testünkbe és a lelkünkbe. Feltöltődünk, majd újult erővel folytatjuk az Életet, önmagunk és mások javára.

Szeretettel várlak az óráimon, ahol magtapasztalhatod, illetve elsajátíthatod a lazítás csínját bínját, hogy aztán a mindennapjaidban is alkalmazhasd egy Egészségesebb és Teljesebb Élet érdekében.

Namasté